Artiklar

Myter om HLR

Det cirkulerar en del myter om hjärt-lungräddning i media. En av dessa myter är att när man drabbas av en hjärtinfarkt, vilken kan leda till hjärtstopp, kan man motverka detta genom att andas djupt och hosta upprepade gånger.

Detta är en felaktighet som inte har något vetenskapligt stöd. Det viktigaste att göra vid en trolig hjärtinfarkt är att larma 112 så fort som möjligt för att få hjälp.

En obehandlad hjärtinfarkt kan leda till hjärtstopp. Om man får vård i tid kan sjukvården motverka hjärtinfarkten genom att till exempel öppna upp det/de tilltäppta kranskärlen med hjälp av metoden ballongvidgning (PCI).

En hjärtinfarkt kan ha flera olika symptom, några kan vara plötslig central bröstsmärta, strålningar och smärta i armen/armarna, käken, ryggen. Oftast i samband med andfåddhet.

Larma snarast 112 vid dessa symptom.

 

Blodtrycksmätare

Det finns flera riskfaktorer som kan leda till hjärtstopp om de inte hittas och åtgärdas i tid. En sådan riskfaktor är högtblodtryck. En stor del av Sveriges befolkning lever idag med högt blodtryck utan att veta om det. Vi rekommenderar att alla ska kontrollera detta. Genom till exempel Omron M6 Blodtrycksmätare kan man enkelt testa sig som privatperson .

 

Guider

Letar du efter intressanta artiklar om hjärt-lunträddning? www.storaprylguiden.se har artiklar inom ämnet. De skriver även om andra ämnen, ni hittar säkert något intressant bland deras artiklar. Säg till om ni har några önskemål om artiklar och reportage.