Livet som HLR instruktör

HLR instruktör och skador

 

Som HLR instruktör krävs det att man håller sig i form för att kunna hålla flera utbildningar i veckan. Det är ansträngande att göra HLR, under en utbildning i HLR visar och tränar jag med deltagarna i stort sett hela tiden. Detta kan vara påfrestande på till exempel handleder och knän. Det är viktigt att man har en bra teknik dels för att orka länge men också för att skona sin kropp. Som tur är har jag inte drabbats av några skador från utbildningarna. Däremot har jag, stukat foten vid fotbollsspel och skadat axeln vid tyngdlyftning, det är väl det som är en av de få nackdelarna med träning just skaderisken. Som tur är uppväger fördelarna nackdelarna med råge. En skada som en kollega till mig berättade om nyligen, som han hade råkat ut för var golfarmbåge eller som det även heter medial epikondylit.

 

Vad det innebär är att muskelfästen kring armbågen har blivit inflammerade. Jag är inte helt säker på hur det kommer sig att det kallas golfarmbåge men min gissning är att det beror på att rörelsen vid golfspel kan orsaka denna inflammation. Detta är inte unikt för golf utan kan inträffa vid alla tillfällen som denna rörelse utförs utan tillräcklig återhämtning.

 

Detta är en förslitningsskada och är inte samma sak som till exempel en plötslig bilolycka som kan innebära alla sorters olika trauma.

 

Som ni kanske har sett på vår instruktörssida söker vi efter en HLR instruktör som kan hoppa in och hjälpa till med utbildningar när någon av våra ordinarie instruktörer inte har möjlighet. Ett bra tips för de som letar efter arbetskraft är att kolla in en rekryteringssida som heter Happy Recruiting, där kan man söka efter arbetstagare och även lägga in annonser som arbetsgivare. Som privatperson kan man lägga upp sitt CV och bli sökbar i en databas. I nuläget håller jag som huvudinstruktör i HLR nästan alla utbildningar själv men tar hjälp av kollegor när det blir mycket att göra. För mig är det viktigt att kunna lita på de som håller utbildningar åt mig, att de gör ett bra jobb. Några attribut som jag tycker är viktiga hos en HLR instruktör är; pålitlig, kunnig och pedagogisk.

9 mar 2013